Homo Economicus - 10+

Speelman

CC De Biekorf
  • di 1 april 2025 van 10.30u tot 11.30u
  • di 1 april 2025 van 13.30u tot 14.30u
Samen met kinderen eropuit!

Hebben wij Fortnite echt nodig?

Fabrieksarbeiders. Twee olijke figuren bemannen een fabrieksband, die nooit of te nimmer mag stilvallen.

Het zijn zij,

Het zijn wij,

De universele, economische, rationele werkende mens.

De ‘Homo Economicus’.

In zijn habitat zien we hem doen wat hij altijd doet, werken om den brode. Goedgehumeurd en trots. Hij is sterk, Hij is efficiënt, Hij is rationeel, Hij is… … bijna gelukkig!

Maar dan begint de band steeds sneller te draaien! Hij kan niet meer volgen. Wat nu?!

In deze absurd-komische muziektheatervoorstelling wil Speelman haar jonge publiek aan het denken zetten. Zijn wij allemaal een Homo Economicus, en zou het erg zijn om er één te zijn? Net zoals in eerdere voorstellingen wil Speelman met ‘Homo Economicus’ een dialoog openen, de deur openzetten tot discussie. Hoe zit onze samenleving in elkaar, wat is consumptie, is dat goed of slecht? Produceren, is dat altijd productief? Kan je te productief zijn? Meer plus meer, kan dat ook minder zijn, of andersom? En als het minder is, blijven we dan achter? Door middel van een fabrieksband die fungeert als ritmische klankinstallatie en ondersteund door magische, live getriggerde videobeelden symboliseert Speelman een systeem dat aan een hels tempo steeds sneller draait, en probeert zo, de juiste vragen te stellen.

Terwijl de werkmannen het evolutieverhaal, van big bang tot homo sapiens, heropstarten, beginnen ze te discussiëren. En volgt de vraag: ‘Hebben we dat wel nodig?’ (...) Dat er stevige meningsverschillen zijn in de zaal - tussen oud(ers) en jong(eren), maar ook tussen de jongeren onderling, wordt alsmaar duidelijker. Toch raakt iedereen er uiteindelijk wel van doordrongen hoe relatief en vooral, discutabel bezittingen wel zijn, net als onze verlangens en manieren van leven. Dat zo’n indringend filosofisch/ethisch inzicht met zoveel lichtheid overgebracht raakt, is verrassend, en een zoveelste bewijs van hoe sterk het kindertheater is uitgegroeid. Kindertheater is onmisbaar, jawel. (Mia Vaerman – Pzazz)

Thema's:

  • (over)consumeren en -produceren
  • Dromen van beter of anders
  • (overbodige) luxe

Geschikt voor:

  • 5e leerjaar
  • 6e leerjaar

Locatie

CC De Biekorf
Stationsstraat 23 , 9280 Lebbeke

Leeftijd

vanaf 10 tot 12 jaar